Robot demostration af Asimo

IMG_20150418_150009Vi fik i dag set Hondas Asimo Robot demonstration i dag i Experimentariumet. Det var en sjov oplevelse at se hvad det nyeste inden for robotteknologi er.

Honda har i 30 år arbejdet på gående robotter. Og nu viser de den nyeste version.

Den nuværende robot kan gå og løb op til 9 km/t. Hvilket er en forbedring i forhold til tidligere version. Det så mægtigt sjovt ud at se den løbe, da den var meget nede i knæene.  Asimo kan også gå op af og ned af trapper. Da den skulle gå ned af trapper skulle den først have justeret sin placering så det kom til at passe med at gå ned af, og den var vist ikke i stand til at justere sin placering på vejen ned. Så det tog lidt tid før at den kunne placere sig korrekt for at gå ned af.

Asimo kunne også hente drikkevare med en special bakke, sparke til en fodbold, danse og skulle kunne hælde fra en flaske til et pap bærer (vi så det kun på video).

IMG_20150418_150911Asimo var kodet til at kunne bevæge sig mellem nogle forud mærkede punkter på scenen. De var markeret med klistermærker med reflekser på. Showet var korregraferet så Asimo viste at den skulle stå et bestemt sted og så bevæge sig et andet sted hen og viste hvad den kan på den tur. Der var nogle forskellige programmer som den kunne gå igennem som blev styret via stemme kommandoer og en operatør inde bagved.

I demonstrationen blev der benyttet stemme komandoer til at bede roboten om forskellige ting. Jeg ved ikke hvor meget disse kommandoer den kender og hvad man kan få den til, om det bare var til at få roboten til at starte dens operationer.

For at se Hondas præsentation af Asimo her

Det er pt ikke muligt at bruge Asimo til noget, den kan primært bruges til at vise hvordan robotten kan bevæge sig. Hvis den skal kunne bruges til noget bliver den kunne genkende objekter og selv hen til dem.

Der er et stykke vej til at robotten kan fungere i hjemmet eller hospitaler. Det kommer til at tage noget tid, da der er nogle ting som den skal kunne. Jeg vil tro at inden for 5 år vil en sådan robot kunne lystre kommando og foretaget opgaver i hjemmet som madlavning og rengøring. Så er det spørgsmålet hvad sådan en robot vil komme til at koste. Om det er muligt at få den ud i hjemmet eller det kun vil være hospitaler der vil have råd til en sådan robot.